Vad är polyuretan?

Polyuretan (PUR) är ett plastmaterial som finns i många olika former och kan skräddarsys för att vara hårt eller mjukt och tungt eller lätt.

Om polyuretanet skummar innehåller det ett så kallat blåsmedel som kan vara vatten eller någon annan typ av drivgas, vilket får materialet att expandera och bilda ett polyuretanskum som kan vara med skinn eller med öppna celler.

Med hjälp av andra tillsatser kan man bland annat styra hårdhet, densitet och färg. Om inte blåsmedel används blir polyuretanet massivt och kallas då ofta för elastomerer eller uretangummi.

Polyuretaner är en polymer, och liksom alla plaster är polymerer framställda av diisocyanater som får reagera med ett urval av polyoler. Beroende på den önskade slutprodukten kan olika kemiska formuleringar innehålla olika ingredienser, till exempel jäsmedel, katalysatorer, antistat, pigment och eventuellt flamskydd.

När man formgjuter ett polyuretansystem består basdelen av polyol och isocyanat i flytande form. Polyolen kan vara baserad på polyeter eller polyester, isocyanaten är oftast av MDI-typ. När dessa två komponenter blandas med hjälp av moderna maskiner sker en reaktion – och polyuretan uppstår.

Den stora fördelen med denna typ av metod – så kallad reaktionsgjutning eller RIM (reaction injection molding) – är att man med hjälp av olika tillsatser kan styra reaktionen av polyuretanet direkt i formen.

Har du tokiga idéer?

Perfekt, utmana oss!

Vi kommer gärna in tidigt i processen, och bollar dina ofärdiga idéer med dig.